Vad jag (inte) vet om grundisolering

Min dotter är nyss fyllda 6 år. Det är en fascinerande ålder, eftersom det så tydligt märks att hon går från att vara ett litet barn som mest tänker på lek och skoj. Till att bli en liten reflekterande människa. Hon har så otroligt mycket tankar som går runt i skallen hela hennes vakna tid. Ibland kan hon bara sitta och få stirr rakt ner i backen i 10 minuter. Då brukar jag fråga vad hon grubblar över, och får alltid de mest spännande svaren. En gång sa hon ”Jag tänker på varför man tycker om vissa djur men inte andra. Jag tycker om hundar men jag tycker att spindlar är läskiga.”. Även om jag, som förälder, egentligen ska komma med svar på hennes frågor så måste jag säga att den tanken satte sig i min hjärna också.

Häromdagen så fick hon stirr på en tavla som vi har i vårt sovrum. En bild på min pappa. 

  • ”Tittar du på farfar?”, frågade jag.
  • ”Mmm. Vad jobbade han med?”
  • ”Han jobbade med markarbeten, grundisolering framförallt.”
  • ”Vad är grundisolering?”

Jag blev ställd av frågan eftersom jag helt saknade svar på den. Min pappa dog året innan min dotter föddes, och hela mitt liv så har han arbetat inom en och samma bransch, på en och samma firma. Men vad sjutton innebär grundisolering? Jag försökte svara på ett sätt som lät självsäkert. ”Jo, men det handlar om… Det är liksom när man ser till att isolera marken när man bygger. Du vet, om man till exempel bygger en väg så måste den ju isoleras så att det inte kommer…”. Hon tittade på mig och synade min bluff direkt, det är hon väldigt bra på.  ”Vet du inte heller vad grundisolering är för någonting?” frågade hon. Jag blev lite förnärmad av frågan men insåg att jag var tvungen att krypa till korset. Jag satte mig bredvid henne i sängen och sa att det inte är så lätt att hålla reda på saker även som vuxen. Jag förklarade att det farfar jobbade med var så långt ifrån vad jag arbetar med idag. Och att det därför är svårt att ägna hjärnan åt att förstå andra saker som är långt bort från vem man själv är.

  • ”Farfar visste till exempel inte vad jag arbetade med heller. Han var helt främmande för IT och datorer. Visste inte ens hur man använde en mobiltelefon.”
  • ”Saknar du honom?”
  • ”Väldigt mycket”

Hon kramade mig och gick iväg in till sitt rum. Jag satt kvar en stund och tittade på fotot av pappa som hängde över byrån. Sedan tog jag upp min telefon ur fickan, gick in på Google och knappade in i sökfältet: Grundisolering

Nu var det dags att jag lärde mig!