Att tänka på – Husnummer

Som ni vet så brukar jag ägna tid åt att prata om olika typer av byggprojekt- och tekniker. Under den senaste tiden har jag fått in oproportionerligt många frågor som handlar om fasadrenovering. Faktum är att detta är en typ av renoveringsarbete som jag personligen har ägnat väldigt lite tid åt. Jag gjorde därför vad en ansvarsfull människa gör: Jag kontaktade en vän som driver en firma specialiserad på just fasadrenovering. Det är alltså mestadels hans ord som jag presenterar här. Om något är felaktigt så vet ni vem som ska kölhalas. Nu kör vi!

Vad?

Så, vi börjar från början som vanligt. Vad är fasadrenovering? Till att börja med så är det ganska brett. Det kan innebära olika tekniker, olika lång tid och med olika slutresultat i sikte. Det faktum att fasadrenovering kan innebära olika typer av jobb har förstås mycket att göra med att husfasader skiljer sig åt. Det finns, som ni vet, väldigt gamla hus och det finns nyproducerade hus. De gamla husen kräver i regel både ett hårdare och ett mer försiktigt jobb för att de ska behålla sina gamla utseenden.

Varför?

Sverige har ett av världens hårdaste klimat när det gäller fasader. Iskalla vargavintrar byts mot varma somrar med sol som steker på fasaden under de flesta timmarna på dygnet. Bortsett från detta så regnar och blåser det mest, och allt sliter hårt på fasaderna. Det uppstår hålrum och sprickor som måste lagas. Dessa lagas med hjälp av fasadrenovering. Alla fasader är förstås olika, både vad gäller material och omfattning av skador. I regel brukar de som sysslar med fasadrenovering kunna laga sprickor och andra problem lokalt. Ibland behövs hårdare tag och mer omfattande fasadrenovering.

Att tänka på

Misstänker du att ditt hus kunde må bra av en fasadrenovering? Tänk då på att denna typ av renoveringar kräver kompetens utöver det vanliga. Det är inte vilket dussin-byggjobb som helst. Se till att söka upp en pålitlig firma med goda recensioner. Be dessutom om en tydlig offert där alla siffror och kostnader framgår. Det finns gott om exempel på oseriösa firmor som jobbar med oklara kontrakt och orimligt höga priser. Dessa företag bör undvikas till varje pris.

Glöm inte

Det är lätt att snöa in sig i alla tekniska delar som berör en fasadrenovering. Passa även på att snygga till dom fasaden med nya husnummer, fasadsiffror och skyltar när du ändå är igång med renoveringen 

Söker du en byggfirma som är specialiserad på just fasadrenovering? Då tycker jag att du ska höra av dig till mig, så får du tips om den bästa! Skriv i kommentarsfältet så lovar jag att svara.