I rökluckor

Henry såg ner i den mörka avgrunden som fortsatte ner genom huset. Han vände huvudet uppåt och såg samma kolsvarta ingenting även åt det hållet. Det var alltså såhär som rökluckor såg ut på insidan, det hade han inte trott.

Ganska snart därefter hördes ett skrik och det var förstås väldigt väntat. Han trodde egentligen inte att han kunde sticka skallen i rökluckor helt obemärkt och utan att hans mamma skulle bli ursinnig. Det blev hon, och hennes skrik hördes tydligen extra högt när man hade huvudet inborrat i rökluckor. Detta anade inte Henry på förhand. Nu skulle det nog ringa lika mycket i öronen som efter den gång då de hade sett Jumper på Liseberg. Sabla rökluckor, tänkte han.

  • ”Varför satte du in huvudet där? Det där är en röklucka, Henry!” gormade mamma som om det inte fanns någon morgondag.

Ja, det gjorde det för all del inte om hon skulle skrika på honom så att han inte överlevde. Någon måtta, tänkte Henry, får det väl finnas. Inte förtjänade han att förlora hörseln eller till och med livet för att han tryckt in huvudet i rökluckor i några sekunder.

  • ”Det var inte ens länge. Jag ville bara se hur rökluckor såg ut på insidan” försvarade han sig och möttes av tidernas mest väntade suck.
  • ”Varför bryr du dig plötsligt så mycket om rökluckor nu då? Du bor ju i hus. Hur vet du ens vad rökluckor är för någonting?” frågade mamma och Henry fick fundera en stund över svaret.

På den tiden fanns inte mobiltelefoner och internet var fortfarande i sin vagga. Han kunde således inte säga att han googlat rökluckor. Den hade varit enkel att hitta på i vår tid.

  • ”Jag.. Jag har kanske sett rökluckor när jag har varit hos Isabell”

Han visste att det skulle bli fara och färde nu. Inte för att han sett rökluckor någonstans utan för att han sett dem hos Isabell. Ingen skugga ska falla över Isabell, det tyckte nog inte heller mamma. Skuggan däremot borde falla över hennes far. Det var nämligen mammas gamla pojkvän och hon var inte förtjust i honom. Om inte annat märktes det i hennes ansikte som nu var ungefär lika rött som en julgranskula. Nästan lika skinande också faktiskt. Hon borde återfukta bättre.

Rökluckor ja, vi tar det igen nästa vecka.